NELLY SACHS (1891 Berlin- 1970 Stockholm)
Edebiyat tutkunu Leoni -çocukluk adı- 14 yaşına geldiğinde Selma Lagerlöff’ün eserlerini okur ve çok etkilenir. Şiir yazmaya başlar. Yazdıklarını hayran olduğu yazara gönderir ve ondan destek görür. Böylece aralarında başlayan dostluk yıllarca devam eder.
Nelly Sachs Yahudi kökenli zengin bir ailenin biricik kızıdır. Özel öğretmenlerden ders alarak büyür. Yazmaya hiç ara vermez.
Naziler iktidara geldiğinde bir süre önce kaybettiği babasının mezarını ve bütün servetini Berlin’de bırakarak kaçmak zorunda kalır. Toplama kamplarına gönderilmek üzereyken onu ve annesini, yazar dostu Selma Lagerlöff kurtarır. Zor koşullarda Stokholm’e ulaşırlar. Artık Nelly, çamaşır yıkayarak ve dikiş dikerek hasta annesine bakmak zorunda olan fakir bir kadındır. Gündüz çalışır, gece olduğunda ise, kendi anlatımıyla, bağrından taşan şiirleri kaleme alır.
1950’lerden sonra Avrupa edebiyat dünyasında tanınmaya ve önem kazanmaya başlar. Nazilerden korkmaya devam eder. Psikiyatri kliniklerinde defalarca tedavi görse de içindeki bu korkuya hep yenik düşer. Bir gün onların yine gelip kendisini toplama kamplarına götüreceğine inanır. Bu nedenle vatanına dönmeyi hiç arzu etmemiştir.
Şiirleri yeni romantizmin izlerini taşır. Avrupa’da öldürülen Yahudilerin şiirsel sesi olarak büyük ilgi görür. Bir şiirinde şöyle der: “Çokça ölmek sinmiş gömleğe/ Çok sesli ölüm, şarkısını söylüyor şurada burada.”
1966’da aldığı Nobel Edebiyat Ödülü, onun zorluklarla geçen hayatının bedeli gibidir.
DÜNYANIN İNSANLARI
Dünyanın insanları
Evrenin sözcüklerine zarar vermeyin
Onları nefretin bıçağıyla kesmeyin
Bilin ki o ses, ilk nefesle var olandır
Dünyanın insanları
Yaşam derken, ölüm demek istemeyin
Beşik derken, kan demek istemeyin
Dünyanın insanları
Rahat bırakın sözcükleri kendi kaynağında
Çünkü sadece onların ufukları
Gerçek cennete kadar uzanır.