Bu sayıda çocukluğu bahane edip o ruhun düşlerine daldık. Kiminden çıkabildik, kiminde esaretimizin sürdüğüne tanıklık ettik. Çocuk ve genç olmanın başlı başına dert olduğu coğrafyamızda, belki bu yüzden, elimizden geldiğince, “düş” faslına tutunmaya çalıştık. O düşlerde kaçırdıklarımız olsa da daha rahat dolaştık ve Gözde Uskur’un işaret ettiği kapağımıza demir attık.
Bu sayımızda dünya çapında ünlü bir yazar olan “Antonio Muñoz Molina” röportajımız var. Kübra Çiğdem İnal’ın titiz çalışmasıyla kotardığı bu röportaj ülkemizde yayınlanan bir “ilk” olmasıyla da önemli. “Çocukluk benim için hem yoksulluk hem de mutluluk anlamı taşıyor” diyen İspanyolyazarı dergimizde ağırlamaktan ötürü mutluyuz.
Artık gelenekselleşen ve en çok ilgi gören bölümlerimizden biri olan Öykü Analizi’nde Buket Arbatlı ve Özlem Akıncı, Alice Munro’nun Firar’ı ile karşımızda olacak. Aile kurumunu ele alan bu öykünün, çocuk düşlerine dair yola çıktığımız bu sayıda bambaşka bir anlamı olduğu da kesin.
Medyascope’ta yayınlanmakta olan Zeytin Dalı’nı bir bölüm olarak sayfalarımıza dahil ettik. Bundan böyle bir ay içersinde öne çıkan programları bu bölüm başlığı altında da takip edebileceksiniz. Bu sayıda Mahir Ünsal Eriş ve Hikmet Hükümenoğlu yeni kitaplarından bahsediyor. Ayrıca Everest Genel Yayın Yönetmeni Saadet Özen, Abdülhak Şinasi Hisar’ın yeniden basılan yapıtlarına değiniyor.
Yeni yayın yönetmeni yardımcılarımız Ecem Akyüz ve Zeynep Asutay’ın yazılarının da ilgi göreceği aşikar… Ecem bu sayıda psikolog Uğur Erdoğan’la “Hocam Bizim Çocuk Hiç Ders Çalışmıyor” adlı kitabını, Zeynep ise “Yeniden Cesur Dünya” sergisinin küratörü Osman Nuri İyem’le, sergiyi ve sergiye esin kaynağı olan Aldous Huxley’nin distopik romanın etkilerini konuştu.
Bu sayımızda deprem bölgemizden yazarak çocuk düşlerini bizlerle paylaşanlar da oldu. Mercek’in kapağını da onlara ve düşlerine ayırdık. Kapaktaki gökkuşağı “Güven Gücü Spor Kulübü Derneği Çadırkent Sakinleri” tarafından 6 Şubat Depremi sonrasında yapılan düş fırtınasının gökkuşağı… Ayrıca metnini bizlerle paylaşan Çağla Atar ve bizlere bunları ulaştıran öğretmen dostumuz Betül Atar’a teşekkür ediyoruz.
Mikroscope, önümüzdeki sayı ikinci senesini dolduracak. Zamanın su gibi akıp gitmesi bir yana, ülkemizde yaşanan ekonomik, kültürel ve siyasal darboğaza rağmen bir kültür sanat dergisinin devamlılığını sağlamaya çalışmanın mutluluğu içerisindeyiz. Aynı zamanda seçimlere de denk düşen bu kesit, bizleri, hem gençliğe hem de seçimlere (ve elbette genç nüfusun seçimlere ve seçimlerine) yakın durabileceğimiz bir başlığa yöneltti: “Genç seçimler” temasını bu yüzden önemsiyoruz. Yazılarınızı 30 Nisan’a kadar info@mikroscope.com adresine bekliyoruz.
Şimdilik, kalın sağlıcakla…