Bir yılı daha geride bıraktık. Önümüzde yepyeni bir yıl var. Hepimiz için güzelliklerin, yeniliklerin, mucizelerin, iyiliğin sarıp sarmaladığı bir yıl olmasını diliyorum. Yeninin bizlerde uyandırdığı his canlılık verici. Güzel umutların beslendiği, iyi dileklerinin dilendiği, hayaller kurduran, gülümseten, sıcacık bir duygu.
Ocak ayı, ilk ay olarak yeni yılın ilk günüyle beraber bizlerin yeni başlangıçlara neşeyle ve umutla başlamamızı sağlıyor. İlk günden itibaren bizler de yeni yılda hayatımızı planlamayı, tasarlamayı ve en önemlisi geleceğimiz için yepyeni bir hayat yaratmayı hayal ediyoruz. Zira hayatımız; kararlarımız ve hedeflerimizle bizim kendi eserimiz.
Müzikte ve sanatın diğer dallarında da bir eserin ilk yaratılma süreci hayal etmekle başlar. Sanatçı yaratma sürecinde zihninde oluşturduğu temayı, çevresinde etkilendiği ve gözlemlediği dünyasında yaratıcılığı ve duyarlılığı ile birleştirerek kendi tarzıyla ifade eder. Yaratılan her yeni eser eşsizdir. Eşsizliği; her okunduğunda, çalındığında, izlendiğinde, bakıldığında bambaşka hisler uyandırması ve her yeni kişide yeni bir vücut bulmasıdır. Yepyeni hisler, yepyeni duygular, yepyeni hayaller… Herkesin zihninde oluşan görsel, ruhunda bıraktığı iz farklı olacağı için, her eser her yeni kişide yeniden hayat bulur ve ilk heyecanı yaşatır.
Bu sayıda sizler için ilk ayın güzel enerjisini hissettirecek, bu heyecanı yaşatacak, bestecilerin ilk konçertolarından, birinci senfonilerinden ve ilk opuslarından* oluşan bir seçki hazırladım. Sizler için seçtiğim bu eserleri keyifle dinlemenizi dilerim.
(Opus: Bir bestecinin yapıtlarının bestelenme sırasını belirten, genellikle op. kısaltmasıyla yazılan ve sonuna yapıtın numarası getirilen sözcük.)
J. S. Bach Çello Süiti No. 1 Sol Majör BWV 1007
J.S. Bach’ın çello süitleri müzik tarihi açısından büyük bir sanat eseri olarak kabul edilir. Alışılmış bir Barok Dönem süitinde bölümler barok dans türlerine dayanır. Her bir süit altı bölümden oluşur. Solo enstrüman için yazılabilecek en muhteşem eserlerden biri olarak kabul edilen çello süitleri birçok enstrümana da uyarlanmıştır. Her bir süit, farklı tonalitelerde ve karakterlerde yazılmış olup, teknik zorlukları ve müzikal derinliği ile enstrümanın potansiyelini zirveye taşımıştır. 1. Süitin bölümleri sırasıyla; Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuet I & II ve Gigue’den oluşur.
J. Haydn Yaylı Dörtlüsü Op.1 No.1
J.Haydn’ın yaylı dörtlüleri geniş bir repertuardan oluşur. Bestecinin kariyeri boyunca yazdığı bu eserler Klasik Dönem’in yaylı dörtlü formunu şekillendirmede önemli bir rol oynar. Haydn’ın önemli yaylı dörtlü serilerinden Op.1 Erdődy Dörtlüleri; dörtlü formunun gelişmesini, OP. 9 Tafelmusik; 1760’lı yıllarda bestelenen dörtlüler, Haydn’ın formu ileri taşımasını, Op. 17 On Yaylı Dörtlü; kompozisyon becerilerinin daha da geliştiğini, Op.20 Güneş Dörtlüleri; dörtlü formunun gelişiminde bir dönüm noktası olduğunu, Op. 33 Rus Dörtlüleri; mizahi yapının yaratıcı şekilde kullanımını, Op. 50 Prusya Dörtlüleri; yenilikçi yaklaşımın ve kontrpuanın ustaca kullanımını, Op. 54-55 J.Tost Dörtlüleri ve Op. 64 İkinci J. Tost Dörtlüleri; sırasıyla 1780’lerin sonunda Macar kemancı Johann Tost’un siparişi üzerine yazılmış ve yardımları ile basılmış 1790’ların başında bestelenmiş olan ikinci seri dörtlü de Haydn’ın dehasını ve olgunluğunu yansıtır. Eserin bölümleri sırasıyla; Presto, Menuetto, Adagio ve Menuetto’dan oluşur.
L. van Beethoven Senfoni Op. 21 No.1 Do Majör
Beethoven’ın bu ilk senfonisi enerjik ve yenilikçi bir yapıya sahiptir. 1800 yılında ilk defa Viyana’da seslendirilmiştir. Beethoven bu senfoniyi işitme problemleri başlamadan önceki birkaç yıla denk gelen dönemde bestelemiştir. Dört bölümden oluşan senfoni klasik senfoni yapısına bağlı kalırken, Haydn ve Mozart’ın devamı niteliğinde sayılsa da Beethoven’ın kendine özgü tarzı, eserin müzikal, ritmik yapısında ve kontrast kullanımında oldukça hissedilir. Canlı, mizah dolu, alışılagelmiş yapıdan çok farklı bir senfonidir.
Birinci bölüm; Adagio molto- Allegro con brio
İkinci Bölüm; Andante cantabile con moto
Üçüncü Bölüm Menuetto: Allegro moltoe vivace
Dördüncü Bölüm Adagio- Alegro molto e vivace