Geniş bir beze üzerine yerleştirilmiş kıtır dış tabakasıyla Pavlova tatlısı, içi yumuşacık, krema ve meyvelerle zenginleştirilirken bir lezzet şölenini temsil eder. Yumurta beyazları, nispeten soğuk bir fırında yavaşça pişirilir, böylece üst kısımda gevrek bir doku oluşurken iç kısımda beze benzeri yumuşaklık elde edilir. İçinde un ve yağ bulunmayan Pavlova, her türlü meyve, sos ve şekerleme ile mükemmel bir uyum içinde bulunabilen nadir tatlılardan biridir. Gelin bu eşsiz tadın nasıl keşfedildiğini anlatayım.
Pavlova adını ünlü Rus balerin Anna Matveyevna Pavlova’dan alıyor. Pavlova’nın turnesi sırasında, otel şefi onun hafifliğinden esinlenerek, zarif ve kırılgan bir tatlı yaratmaya karar veriyor. Tütü şeklindeki taban ve krema katmanı, balerin tütüsünün zarif kumaşını simgelerken, ilk yapılan Pavlova’nın süslemesinde kullanılan kiviler ise Anna’nın giydiği tütünün yeşil gül yapraklarına gönderme yapıyor.
Tatlı, o kadar beğeniliyor ki, Yeni Zelanda ve Avustralya’da özellikle Paskalya gibi önemli kutlamalarda geleneksel sofralarda kendine yer buluyor. Her iki ülkenin de milli tatlısı olarak kabul edilen Pavlova, özel günlerde düzenlenen özel sofralarda ön sırayı alıyor.
Narlı Pavlova tarifine geçmeden önce, sofralarımıza bereket getiren ve lezzetiyle tatlının zirvesini taçlandıran bir malzemeyle tanışalım: nar. Nar, bereket anlamına gelirken, Narlı Pavlova ise tatlının ta kendisi! İçi yumuşacık, dışı çıtır çıtır ve üzerinde nar taneleriyle süslenmiş bu muazzam tatlı, sofralarınıza bir şölen havası katacak. Narın simgesel anlamını yemekle buluşturan bu tarif, lezzetin yanı sıra şıklığıyla da göz dolduruyor. Şimdi, narlı Pavlova’nın sırlarını paylaşmaya hazır mısınız?
Reçetemiz iki aşamalı olacak. Önce Pavlova için “Fransız Mereng” hazırlayacağız. Sonrasında üzeri için krema yapacağız. İsterseniz üzeri için narlı sos hazırlayabilirsiniz. Ben sadece nar taneleri kullandım.
FRANSIZ MERENG
- 100 gr yumurta akı (oda sıcaklığında)
- 100 gr toz şeker
- 2-3 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Oda sıcaklığına gelmiş yumurta akını karıştırma kabına alalım. Köpük köpük oluncaya kadar mikserle orta devirde çırpalım.
Köpük köpük olduğunda aşamalı bir şekilde şeker ekleyelim. Her kaşıktan sonra 20 saniye kadar çırpılmasını, şekerin karışmasını bekleyelim.
Şekerin tamamını ekledikten sonra yüksek devirde 10 dakika kadar çırpalım.
Köpüklü görüntüsü değişip tıraş köpüğü gibi parlak bir görüntüsü olduğunda tamamdır!
İstediğimiz görüntüyü yakaladığımızda 2-3 damla kadar limon damlatalım. 5 dakika kadar daha çırptıktan sonra kenara alalım.
İsterseniz kelepçeli kalıpta, isterseniz tepside pişirebilirsiniz. Ben tepside yapmayı tercih ettim.
Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin. Üzerine yaklaşık 20 cm çapında yuvarlak olacak şekilde merengi tahta kaşık yardımıyla ekleyin. Ortasına donat gibi görünecek şekilde boşluk bırakın.
Fırını 120 dereceye ayarlayın ve 2 saat pişirin. Piştikten sonra kapağını açın ve merengi soğumaya bırakın.
1 gün dolapta dinlendirdikten sonra servis etmenizi öneririm.
CREME PATİSİERE (pastacı kreması)
- 250 ml süt
- 2 yumurta sarısı
- 20 gr un
- 15 gr nişasta
- 45 gr şeker
- Vanilya
Hazırlanışı:
Sütün 4/3’ünü vanilya ile kaynamaya alalım.
Ayrı kapta şeker, süt, un ve nişasta ile pürüzsüz hale getirelim. Üzerine yumurta sarılarını ekleyerek homojen olması sağlayalım.
Kaynayan sütten azar azar hazırladığımız karışıma ilave edilerek karıştıralım.
Kıvam aldığını gördükten sonra bütün karışımı sürekli karıştırarak ocaktaki süte ilave edelim.
Fokurdamaya başladıktan sonra altını kapatıp kenara alalım.
Eğer hemen kullanılmayacaksa üzerini yağlı kâğıt ile kapatabiliriz.
Şimdi gelelim bu iki reçeteyi birleştirmeye. Hazırladığımız kremayı dilerseniz sıkma torbasıyla, dilerseniz kaşık ile donat şeklini verdiğimiz merengin içine ekleyelim. Üzerine dilediğiniz meyve ile süsleyebilirsiniz.
Bu meşakkatli ama bir o kadar da basit tatlıyı denerseniz eğer Instagram’dan bizimle paylaşmayı unutmayın!