KADIN KADININ YURDUDUR
Fotoğraf bunu anlatır.
Anlatır da araya giren acı tarifsizdir. Öte yandan Hrant Dink, Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan’ın yarattığı toplumsal boşluğun durabileceği, acının azalabileceği ve hep birlikte mümkün olabildiğince şifalanabileceğimiz adımların yerine şiddet, korku ve yasaklar sahneyi almıştır. Almıştır almasına ama bu üç kadının, RAKEL DİNK, GÜLSÜM ELVAN ve EMEL KORKMAZ’ın yan yana durabilmesi, gelecek için de hayata temas etmesini umduğumuzun adıdır. O bir türlü adı konulamayan umut sayesinde devam ederiz.
Vakti zamanında yazdığım Kömür Karası Çocuk’u TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda bir genç okurum dizime bırakmıştı. İthaf sayfasını açtığımda ise Berkin Elvan adının yıldızlı bir highlight kalemle kalp içine alındığını gördüm. “Orayı imzalayın,” dedi genç okurum. “Kalbin hemen orayı.”
Evet… Kalplerimizin buluştuğu yerdir orası. O belli belirsiz umutla direniriz. Direneceğiz.
O yüzden, -bütün bir ayı, mevsimleri ve yılları birbirimizin yurdu olarak geçireceğimiz zamanlara inanarak- burada susmak gerekir. Benim yerime bu sayının Mercek yazısını dergimizin yazarlarından Egemen Nilüfer Yumurtacı’ya (aramızdaki adıyla Güzel’e) bırakmamın nedeni de olsa olsa budur. İnanır ve sahip çıkarsak, kadın gerçekten de kadının yurdudur. Buyurun…
***
Merhaba Mikroscope okurları;
Bu sayıda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel, sizlerin de yüzünde tebessüm oluşturacak bir olaydan bahsetmek istiyoruz. Bir temizlik işçisi kadın dünyayı değiştiriyor!
Bu kadın, çöpe atılan yiyecekleri her gün öğle saatlerinde toplayarak kuşları, köpekleri besliyor. Bunu gören, çevrede tohum üzerine çalışan başka kadınlar bu kişiyi tanıyıp onunla sohbet etme fırsatını buluyorlar. İçlerini bir umut kaplıyor çünkü… Ona, hayvanları beslemesi için balkonunda yetiştirebileceği tohumlar veriyorlar ve yaptığı işte destek çıkıyorlar.
Dünyayı dert edinmek o kadar az insanın yaptığı bir şey ki… Hayatta onca yükümüz olmasına rağmen bunu düşünüyor ve yapabiliyor olmamızın tek sebebi insan olmamız.
Toplumdaki algıların yanı sıra sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde değil, biz diyoruz ki her zaman kadın, illa kadının kurdu olmak zorunda değil. Yurdu da olabiliyor. Biz kalem tutan kadınların ise anlatması gereken en esaslı şeylerden biri bu olsa gerek…
“Kadın yazar” değil “kadın zaten yazar” diyerek hem sizleri hem de bu umudu selamlıyoruz.
***
Önümüzdeki sayının konusu ‘Kedi Ve Çocuk’. Yazılarınızı her zamanki adresimiz olan info@mikro-scope.com adresine bekliyoruz. Son tarih 6. Nisan. 2024.
Eser Alımı ve Dergi Yayın Yönergesi
1) Eserler Word formatında, metin dili Türkçe seçilerek (Word içinde yazım ve dilbilgisi kontrolü için dil Türkçe olarak ayarlanmış olmalıdır) yazılmalıdır. Yazı tipi; Times New Roman, Calibri veya Arial olabilir. Yazı tipi boyutu 12 puntodur. Yazıların başlıkları 14 punto ve koyu olmalıdır. Başlık hizalaması “ortadan” yapılmalıdır.
2) Paragraf ayarları aşağıdaki görsel ile aynı olacak şekilde yapılmalıdır:
3) Yazım kılavuzu olarak Türk Dil Kurumu (TDK) https://sozluk.gov.tr/ esas alınmalıdır.
4) Yazımı tamamlanan eserlerde, Word içinde yer alan yazım kontrolü özelliği kullanılarak yazım kontrolü yapılmalıdır. Bu esnada dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
- Noktalama işaretlerinden önce boşluk olmaması
- Kelimeler arasında birden fazla boşluk olmaması
- Büyük/küçük harf kullanımları
- Word’un yazım kontrolü ile TDK Sözlük verileri arasında uyuşmazlık olduğunda TDK Sözlük verileri geçerlidir.
- maddede belirtilenleri yapmamış eser sahiplerinin eserleri, ön değerlendirme aşamasında elenerek yayın kuruluna sunulmayacaktır.
5) Yazılarda yer alacak eser isimleri italik olarak yazılmalı, ayrıca tırnak işareti kullanılmamalıdır.
6) Yayımlanmasını istediğiniz yazılarınızı dergiye gönderirken “Mikroscope – Ay – Sayı XX – Yazının başlığı” formatının kullanılması rica edilir.
7) Kısa hikâyelerin 250 kelime, aylık tema yazılarının ise 1000 kelimeyi geçmemesine özen gösterilmelidir.
8) Röportajların en fazla 2000 kelime olmasına dikkat edilmelidir. Aşağıdaki hususlar önemlidir:
- Röportajın başlığı
- Röportajın giriş yazısı
- Röportajlarda soruların koyu, cevapların ise normal olması ve yukarıda belirtilen yazı tipi ile paragraf ayarlarına ek olarak, cevap ile bir sonraki soru arasında bir satır boşluk bırakılması
- Röportajın okunuşunu kolaylaştırmak ve okuyucunun ilgisini çekmek için ara başlıklar kullanılması, ara başlıkların tamamının büyük harf ile yazılması, italik olması ve hizalamasının ortadan yapılması.
9) Yazılarınızda kullanılmasını istediğiniz görseller varsa bu görselleri yazınızla birlikte aynı e-posta gönderisi içinde teslim etmeniz önemlidir. Gönderilen görsellerin yayımlanması açısından herhangi bir telif hakkı olmadığından emin olmak, yazarın sorumluluğudur. Mikroscope, gönderilen görsellerden doğabilecek telif hakkı sorunları durumunda hiçbir sorumluluk kabul etmeyecektir.
10) Dergimizde yayımlanan tüm yazıların hukuki sorumluluğu, yazarına aittir. Mikroscope bu konuda hiçbir sorumluluk kabul etmez.
11) Dergimizde yayımlanan tüm yazıların yayın hakları dergiye aittir. Yayımlanan yazılarda daha sonradan bir değişikliğe gidilemez, yazının dergiden çıkartılması istenemez.
12) Dergide yayımlanan yazılar için telif ücreti ödenmez, telif talepleri kabul edilmez.