Dünyada 21. sanat fuarı olarak yaşamına 2006 yılında başlayan Contemporary İstanbul, bugün 300’den fazla fuarın içinde yer alarak yoluna devam ediyor. Contemporary İstanbul, aynı zamanda her sene çok sayıda sanatçı ve sanatsevere kapılarını açarak şehrin büyülü atmosferiyle sanatın gücünü birleştiriyor. Contemporary Istanbul Vakfı da farklı ülkelerde yaptığı iş birlikleriyle çağdaş sanata olan katkısını sürdürüyor. 

 

CI Vakfı, son olarak Türk-Japon ilişkilerinin 100. yılı kapsamında Türk Hava Yolları partnerliğinde Japon sanatçı Tomokazu Matsuyama’nın “Mythologiques” başlıklı kişisel sergisini 60. Uluslararası Venedik Bienali’ne paralel olarak Venedik’te sanatseverlerle buluşturuyor.

Christoph Doswald’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, 20 Nisan-24 Kasım tarihleri arasında altı ay boyunca Magazzino No. 41, Marina Militare, Arsenale di Venezia’da izleyicilerle bir araya gelecek. Tomokazu Matsuyama, Japonya ve ABD arasındaki mirası arasında köprü kurarak, küreselleşmiş bir toplumun karmaşıklıklarını gezinen canlı bir eser olarak iki kültürel anlatıyı bir araya getiriyor. Sanatı, farklı kültürel sembolleri yeni, evrensel bir gerçeklikte birleştirerek, çağdaş yaşamın dinamizmini yankılıyor. Görsel olarak etkileyici eserlerinin arkasında yerel tanıdıklık ve küresel evrenselliğin gerilimi üzerine Christoph Doswald’ın küratörlüğünde sergi temasını şekillendiriyor. Tarihi kilometre taşlarından ve bağlantılı dünyamızın bütünsel görüşünden beslenen Mythologiques, Claude Lévi-Strauss’un ilham aldığı ve Christoph Doswald tarafından kürate edilen, yaygın görüntüler, değerler ve bilgiler çağında bireysel kimliğin inşasına değiniyor. Matsuyama’nın küresel bağımlılıklar ve kültürel gerilimler üzerine düşünceleri, kültürel kaynaşma üzerine yeni bakış açısıyla, serginin kimliğini oluşturuyor.

Venüs’ün zengin arka planına karşı, kültürel kesişimlerin şehri olan Venedik’in arka planından tasarlanan sergi, Matsuyama’nın kimlik, aidiyet ve küresel durum üzerine sanatsal üretimine odaklanıyor. Bu diyalog, Arsenale’deki sergi mekânıyla daha da zenginleştiriliyor ve yerleştirmeler, büyük ölçekli resimler ve heykeller aracılığıyla kimlik ve küresel bağlantı üzerine yansıtıcı bir tartışmayı açıyor. Doswald’ın küratöryel bağlamı, Matsuyama’nın “öz ve yabancı”nın nüanslı keşfini vurgular ve kültürel belirsizliğin bir kaledoskopunu açığa çıkarıyor. Matsuyama’nın eserleri, çok kültürlü deneyimlerinden ve akademik yolculuğundan ortaya çıkan, globalleşen sosyal yapılar üzerine derin bir yorumu özetliyor. Sergi, Web3 çağında geleneksel kimlik kavramlarının eskimesi ve günümüzdeki kültürlerin yoğun kesişimini ele alarak Matsuyama’nın çeşitli bağlamlarda süregelen içsel sorgusunun bir yansımasını izleyiciye sunuyor.

Mythologiques, Venedik’in kültürel, ekonomik ve sosyal enerjileriyle etkileşime giriyor. Sergi, sekiz büyük ölçekli resimden oluşmakla birlikte, altı “yan sunak”ı içeriyor ve kültürel karmaşıklık ve küresel tasarım etkileri üzerine canlı bir anlatı oluşturan You One Me Erase adlı anıtsal bir eserle sona eriyor.