Aile, bu seneki son sayımızın teması. Biz, Mikroscope ekibi olarak, bu yıl yaşadığımız bütün çarpıklıkları başlık olarak toparlayabileceğimiz böylesi bir temayla 2024’e veda etmek istedik.
Evet, 2024 çocuk ve kadın cinayetlerinin öne çıktığı, şiddetin tavan yaptığı bir sene oldu. Evi içi tacizin sadece fiziksel değil, psikolojik olarak da her köşebaşında karşımıza çıktığı bu on iki ay boyunca, elimizden geldiği, dilimizin döndüğü biçimde bu şiddet dilini içselleştirmemeyi; yazılarımızla bu konulara belli bir mesafeden bakmayı tercih ettik.
Sözünü ettiğim mesafe, siz okurları yaşanmakta olanlara karşı bir nebze de olsa “sanat” miğferiyle sarmalamak, size bir dem de olsa soluk aldırabilmek içindi. Lakin 2025’in bu anlamda çok daha çetin bir yıl olacağı aşikâr. Ancak şu da bir gerçek: Susan Sontag’ın ifade ettiği biçimde söyleyecek olursak, hem sanat hem de sanatçı, yaşanan bunca çarpıklığa, kendi yöntemince cevap vermeye devam edecek ve olup bitenlere göz yummayacaktır. Hem toplumsal anlamda yaşadıklarımız hem de ekonomik darboğaza rağmen yazmaya devam edeceğiz.
Bu sayımızda sizlerle buluşan “aile” teması, bu köşeye sıkışmışlığın içinden, yaşadığımız son yirmi yılın özetini yapmak ya da belli nedenleri ve sonuçları ispata girişmek gibi bir çabadan çok, ta en başta çıkış nedenlerimizin temeli olan “bakmak için değil görmek için” mottosunu hesaba katıyor. Görebilirsek, görmemize izin verilirse, kendimize bu şansı sunarsak, hayatlarımıza bu izni verirsek şunu görme ihtimalini yakalayabilirmişiz gibi: Her şey aileyle, ailede başladı. O halde “oradayız”.
Bu sayımızda aramıza katılan ve “Aile” kapağımızı çizen Deniz Olgaç İlhan’a, özgün deseni ve katkıları için teşekkür ediyoruz.
Gelecek senenin ilk teması “Savaş ve Barış” olacak ve bizler buluşma tarihi olarak Şubat’ı hedefliyoruz.
Yazılarınızı info@mikro-scope.com adresine, 31 Ocak tarihine kadar iletebilirsiniz.
Hepinize iyi seneler. Kendinize ve sevdiklerinize iyi bakın.
Eser Alımı ve Dergi Yayın Yönergesi
1) Eserler Word formatında, metin dili Türkçe seçilerek (Word içinde yazım ve dilbilgisi kontrolü için dil Türkçe olarak ayarlanmış olmalıdır) yazılmalıdır. Yazı tipi; Times New Roman, Calibri veya Arial olabilir. Yazı tipi boyutu 12 puntodur. Yazıların başlıkları 14 punto ve koyu olmalıdır. Başlık hizalaması “ortadan” yapılmalıdır.
2) Paragraf ayarları aşağıdaki görsel ile aynı olacak şekilde yapılmalıdır:
3) Yazım kılavuzu olarak Türk Dil Kurumu (TDK) https://sozluk.gov.tr/ esas alınmalıdır.
4) Yazımı tamamlanan eserlerde, Word içinde yer alan yazım kontrolü özelliği kullanılarak yazım kontrolü yapılmalıdır. Bu esnada dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
- Noktalama işaretlerinden önce boşluk olmaması
- Kelimeler arasında birden fazla boşluk olmaması
- Büyük/küçük harf kullanımları
- Word’un yazım kontrolü ile TDK Sözlük verileri arasında uyuşmazlık olduğunda TDK Sözlük verileri geçerlidir.
- maddede belirtilenleri yapmamış eser sahiplerinin eserleri, ön değerlendirme aşamasında elenerek yayın kuruluna sunulmayacaktır.
5) Yazılarda yer alacak eser isimleri italik olarak yazılmalı, ayrıca tırnak işareti kullanılmamalıdır.
6) Yayımlanmasını istediğiniz yazılarınızı dergiye gönderirken “Mikroscope – Ay – Sayı XX – Yazının başlığı” formatının kullanılması rica edilir.
7) Kısa hikâyelerin 250 kelime, aylık tema yazılarının ise 1000 kelimeyi geçmemesine özen gösterilmelidir.
8) Röportajların en fazla 2000 kelime olmasına dikkat edilmelidir. Aşağıdaki hususlar önemlidir:
- Röportajın başlığı
- Röportajın giriş yazısı
- Röportajlarda soruların koyu, cevapların ise normal olması ve yukarıda belirtilen yazı tipi ile paragraf ayarlarına ek olarak, cevap ile bir sonraki soru arasında bir satır boşluk bırakılması
- Röportajın okunuşunu kolaylaştırmak ve okuyucunun ilgisini çekmek için ara başlıklar kullanılması, ara başlıkların tamamının büyük harf ile yazılması, italik olması ve hizalamasının ortadan yapılması.
9) Yazılarınızda kullanılmasını istediğiniz görseller varsa bu görselleri yazınızla birlikte aynı e-posta gönderisi içinde teslim etmeniz önemlidir. Gönderilen görsellerin yayımlanması açısından herhangi bir telif hakkı olmadığından emin olmak, yazarın sorumluluğudur. Mikroscope, gönderilen görsellerden doğabilecek telif hakkı sorunları durumunda hiçbir sorumluluk kabul etmeyecektir.
10) Dergimizde yayımlanan tüm yazıların hukuki sorumluluğu, yazarına aittir. Mikroscope bu konuda hiçbir sorumluluk kabul etmez.
11) Dergimizde yayımlanan tüm yazıların yayın hakları dergiye aittir. Yayımlanan yazılarda daha sonradan bir değişikliğe gidilemez, yazının dergiden çıkartılması istenemez.
12) Dergide yayımlanan yazılar için telif ücreti ödenmez, telif talepleri kabul edilmez.