Yazar. Ayrıca Medyascope'ta Zeytin Dalı ve Sabun Köpüğü programlarını hazırlayıp sunuyor.

Daha iyiye giden yolda ilerlemek isteyen

En kötüye bakmalı gözünü ayırmadan

 

Thomas Hardy’nin bu satırları bize aslında şunu hatırlatıyor: Gerçekten daha esaslı bir dünya, daha iyiye odaklı bir dünya olabilir. 19. yüzyıldan bize sunulmuş olan bu vaadi, tam da satırlarda kendini ifade ettiği üzere daha kötüye bakarak çözmek mümkündür de diyebiliriz. Kısaca, en kötüye bakarak, daha iyi bir yol bulunabilir.

Bulunabilir… Mi?

Bunun mümkün olma koşulu için ise dışarıda olup bitenleri çuvaldız ruhuyla değerlendirmeden önce iğneyi ilk etapta kendi ruhumuzda gezdirmenin işin sırrı olduğunu düşünebiliriz.

Dünyaya bakarken nabzını tuttuğumuz iyilik ve bu iyiliğin kendi dinamiği, ne ölçüde kendimizde mevcut; ne kadarında varız, ne kadarında sırra kadem basmışız. İktidarları eleştirirken, örneğin, gün gelip devran döndüğünde, yeni iktidarların sesi olmayacağımızın garantisi var mı?  Böyle bir garantinin olmadığını tarih defalarca söylemiş, söylüyor. Öte yandan mağdur sinyalleri verirken mağduriyeti kullanıp kullanmadığımızın ölçüsü nedir? Ne kadar sahiciyiz? Ne kadar gerçeğiz? O halde biz düzelmezsek ve iflah olmazsak dünya nasıl iyileşebilir ve iflah olabilir dersiniz? Sözcüklerin tarumar edilişi bir yana, o sözcükler kendilerini birebir ifade ederken (örneğin gelişme gibi) gerçekten ifade ettikleri anlamı içermekte midirler?

Velhasıl bunlar karışık ve muhtemelen kaçtığımız işler, hususlar.
Bırak dağınık kalsın biraz bunun için söylendi. İğne çuvaldız ilişkisinin bir türlü hayata geçemeyişinin uzayıp giden hikâyesi için.

Biraz da malumunuz, çözemediğimiz hususlar için, serbest çağrışıma dayandırdık bu sayımızı. Daha reel şeylerde gezinelim diye. Dolar şu kadar olmuşken ne yapacağız a dostlar demek için, vb.

2021’i bitirirken, yedi sayıdır keyifle sürdürdüğümüz Mikroscope maceramızı 2022’de çok daha genişleyerek hayata geçireceğimiz aşikâr. Sizlerden gelen mektuplar, öyküler giderek çoğalıyor ve biz bundan tüm yazı ekibi olarak (yazı işleri ve Mikroscope âşığı çekirdek yazı ekibi) çok mutluyuz. Gelecek sayımıza ‘yeniden doğuş’ temasıyla merhaba diyeceğiz. Yeni bir yıla, yeni bir umutla ve değişim rüzgârıyla merhaba demek ister gibi. Evet, değişim! Belki bir gün gerçekleşir diyerek… Biz değişirsek, belki bir gün- diyerek.

Ağaç buna inanıyor; o inanıyorsa biz de inanıyoruz.

 

 

 

Yazılarınızı 25 Aralık tarihine kadar info@mikro-scope.com adresine bekliyoruz.

 

Dergimizde emeği geçen sayısız kahraman var. Bunlardan biri, hiç kuşkusuz sevgili editörümüz Ersel Ergüz. Bu sayıyı ve yılı onun size selamıyla kapatmış olalım:

 

 

 

İyi seneler.

 

Bu sayıya katkıda bulunan kalemler…

Serpil Öktem

Gülümsün Tansev

Çiğdem Aldatmaz

Müge İplikçi

Hacer Girgin Kara

Kübra Çiğdem İnal

Fatma Burçak

Burak Soyer

Bengül Alkan

Ayşenur Müslümanoğlu

Ben Cengiz Yakut

Tuğba İçer

Mehmet Yüksel

Gözde Uskur

Zeynep Özdemir

Samet Fidan

Nursu Erlik

Mehmet Ali Yıldırım

Bersu Güvercin

Cem Özel

Gülşah Babayiğit

Aslı Ekici

Başak İdil Özen

Zeynep Tibet

Zeynep Asutay

Özlem Akıncı

Berna Kuleli

Aslı Tunç

Müge İplikçi