Arkadaşım Ferda ile beş günlük bir yolculuğumuz oldu. Beşinci günün sonunda çok erken bir saatte beni uğurlamak için kalktığında, daha önceden ekibimizle ortak seçtiğimiz bir tema olmasına rağmen, bu sayının adının neden sarı olduğunu daha net anladım. Bazen olgulara, bazen de olaylara geç kalırız ya o hesap. Sarsala Bükü’nün baktığı dağların üzerindeki sarılık ve o sarıdan yeni güne yayılan esin, sadece yaşamı anlamak için değil, şimdiki zamanın kıymetinin farkına varmak için de, o saatte denize vurmuş bir ünlem gibi bekliyordu. Çok kısa bir anda yaklaşık yarım asır içerisinden geçen dostluğumuzu düşündüm Ferda ile; ayrılışlarımızı, kopuşlarımızı, vedalaşmalarımızı. Buraya kadar getirebilmiş olduğumuz merhabamızın, ne kadar çok fırtınalar atlatmış olduğunu, onların arasından sızan arbedeleri, fay hatlarını, helezonları, kuru bir yaprak gibi savrulmalarımızı. Sonra dağların o engin sarısı başka bir şey fısıldadı: Ne kadar çok şey yaşamış olsak da aslında hiçbir şey yaşamadığımızı; ne kadar çok şeye tanıklık etmiş olsak da kâinatın büyüklüğü karşısındaki zerreliğimizi. Erken saatler, uzun dostluklar ve denizin ötesindeki dağlardan doğan güneşin bizi saran hardallığında anladığım üç aşağı beş yukarı buydu işte. Olaylara, olgulara, bazen de kendimize geç kalışımızın netameli adresi de denebilir buna elbette. Şimdi yüzünü buruşturarak, “Keşfede keşfede bunu mu keşfettin?” diyenlere ise, bu sacayaklarına bakarak hem kendilerini hem de dünyayı yeniden düşünmelerini önerebilirim. Küçüğüz.
Gelelim dergimize… Dergimiz alçakgönüllü bir merakla bu sayıyı da tamamladı ve karşınıza sarı bir fonla çıktı. Editörümüz Çiğdem Aldatmaz, aynı zamanda Amorf Yayınevi’nin kurucusu olarak bize katıldı. Kendisine “hoş geldin” diyoruz.
Gözde Uskur’un kapak tilkisi ne güzel, değil mi? İşte o içimizdeki sarı merak. Güneşse, malum güneş… Dağları zaten özet olarak geçmiştim…Sevgili okurlarımız, şimdi sıra sizde… Bakalım sizin sarınız, sizlere neler fısıldayacak. İyi okumalar.
Bize yazı yazmak isteyenler için ekim sayımız “kırmızı” olacak. 30 Eylül’e kadar yazılarınızı bekliyoruz. Adresimiz aynı: info@mikro-scope.com… Bu anlamda, giderek genişleyen yazar kitlemizden esinlenerek bir eser alımı yönergesi de oluşturduk. Göndereceğiniz yazıları bu çerçeve doğrultusunda bize iletin lütfen. Elbette bir fotoğrafınız ve kısa öz geçmişinizle birlikte! Gerekli detayları aşağıda, “Eser Alımı ve Dergi Yayın Yönergesi” başlığı altında bulacaksınız.
Eser Alımı ve Dergi Yayın Yönergesi
1) Eserler Word formatında, metin dili Türkçe seçilerek (Word içinde yazım ve dilbilgisi kontrolü için dil Türkçe olarak ayarlanmış olmalıdır) yazılmalıdır. Yazı tipi; Times New Roman, Calibri veya Arial olabilir. Yazı tipi boyutu 12 puntodur. Yazıların başlıkları 14 punto ve koyu olmalıdır. Başlık hizalaması “ortadan” yapılmalıdır.
2) Paragraf ayarları aşağıdaki görsel ile aynı olacak şekilde yapılmalıdır:
3) Yazım kılavuzu olarak Türk Dil Kurumu (TDK) https://sozluk.gov.tr/ esas alınmalıdır.
4) Yazımı tamamlanan eserlerde, Word içinde yer alan yazım kontrolü özelliği kullanılarak yazım kontrolü yapılmalıdır. Bu esnada dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
- Noktalama işaretlerinden önce boşluk olmaması
- Kelimeler arasında birden fazla boşluk olmaması
- Büyük/küçük harf kullanımları
- Word’un yazım kontrolü ile TDK Sözlük verileri arasında uyuşmazlık olduğunda TDK Sözlük verileri geçerlidir.
- maddede belirtilenleri yapmamış eser sahiplerinin eserleri, ön değerlendirme aşamasında elenerek yayın kuruluna sunulmayacaktır.
5) Yazılarda yer alacak eser isimleri italik olarak yazılmalı, ayrıca tırnak işareti kullanılmamalıdır.
6) Yayımlanmasını istediğiniz yazılarınızı dergiye gönderirken “Mikroscope – Ay – Sayı XX – Yazının başlığı” formatının kullanılması rica edilir.
7) Kısa hikâyelerin 250 kelime, aylık tema yazılarının ise 1000 kelimeyi geçmemesine özen gösterilmelidir.
8) Röportajların en fazla 2000 kelime olmasına dikkat edilmelidir. Aşağıdaki hususlar önemlidir:
- Röportajın başlığı
- Röportajın giriş yazısı
- Röportajlarda soruların koyu, cevapların ise normal olması ve yukarıda belirtilen yazı tipi ile paragraf ayarlarına ek olarak, cevap ile bir sonraki soru arasında bir satır boşluk bırakılması
- Röportajın okunuşunu kolaylaştırmak ve okuyucunun ilgisini çekmek için ara başlıklar kullanılması, ara başlıkların tamamının büyük harf ile yazılması, italik olması ve hizalamasının ortadan yapılması.
9) Yazılarınızda kullanılmasını istediğiniz görseller varsa bu görselleri yazınızla birlikte aynı e-posta gönderisi içinde teslim etmeniz önemlidir. Gönderilen görsellerin yayımlanması açısından herhangi bir telif hakkı olmadığından emin olmak, yazarın sorumluluğudur. Mikroscope, gönderilen görsellerden doğabilecek telif hakkı sorunları durumunda hiçbir sorumluluk kabul etmeyecektir.
10) Dergimizde yayımlanan tüm yazıların hukuki sorumluluğu, yazarına aittir. Mikroscope bu konuda hiçbir sorumluluk kabul etmez.
11) Dergimizde yayımlanan tüm yazıların yayın hakları dergiye aittir. Yayımlanan yazılarda daha sonradan bir değişikliğe gidilemez, yazının dergiden çıkartılması istenemez.
12) Dergide yayımlanan yazılar için telif ücreti ödenmez, telif talepleri kabul edilmez.