İstanbul’da dünyaya geldi. Nişantaşı Rüştü Üzel Meslek Lisesi Aşçılık Bölümü mezunu. Üniversite öğrenimini Bilgi Üniversitesi Aşçılık Bölümü’nde tamamladı. Anadolu Üniversitesi Marka ve İletişim Bölümü’nde eğitimine devam ediyor. Aşçılık kariyerinin yanı sıra Newslab Atölye’den kamera eğitimi aldı. Sonrasında editörlük eğitimi alarak medya alanında eğitimlerine devam etti. Mikroscope Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Eşzamanlı olarak Minoa Village Restoran’da da çalışmaktadır.

Nasıl bir tatlı istediğinizi bilip de nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu ay tam da buna uygun bir tarifle baş başa bırakıyorum sizi: Fudgy Browni                                         

 

19. yüzyılın başlarında Kanada’da tesadüfen bulunan Blondie zamanla akılda ve damakta derin izler bırakan Browni tarifine dönüştü. Tatlı krizi anında, yorgunluk çayı yanında, en tatlı sohbetlerde, kendimizi şımartmak için veyahut tatsız anlarımıza tat katmak için, Browni çoğu zaman kaçınılmaz bir son olabiliyor.

İzlerden bahsetmişken gelin birlikte geçmişe, Blondie efsanesine bir göz atalım. Çikolatasız bulunmasına rağmen boool çikolata ile anılan Browni, malzeme olarak beyaz çikolata kullanılmasından dolayı “blondie/sarışın” diye adlandırılır. Aslında hakkında iki farklı efsane vardır. Bir kısım mutfakta bir hata -kabartma tozu konulmaması- sonucu ortaya çıktığını savunurken diğer kısım Şikago’da bir otel sahibi kadının misafirleri için çay/kahve yanında, paketlenebilen, çantada taşınabilecek bir tatlı istemesi sonucu ortaya çıktığını savunur. Bana soracak olursanız -asıl memnun edici kısmı müthiş tadı iken- bunlar önemsiz kalıyor. Bu kazara ya da kasten bulunan Blondie 1893 yılında, çikolatalı hali ise 1905 yılında Fannier Farmer tarafından yazılan The Boston Cooking-School Cook Book (Boston Aşçılık Okulu Yemek Kitabı) adlı kitapta yayımlandı.

Temelinde un, şeker, tereyağı, çikolata bulunan Browni, kendi içinde -Cokey ve Fudgy- olarak ikiye ayrılmaktadır. Cokey daha kekimsi olmasından dolayı bol un ve kabartma tozu, Fudgy ise tam tersine basık ve içi yumuşacık olması sebebiyle bol tereyağı ve çikolata içerir. Bulunduğunda kabartma tozu kullanılmamasına rağmen şahsi fikrim hava kabarcığı kaldığından dolayı tadı tam istenilen kıvama ulaşmıyor.

Browni öyle eşsiz bir tariftir ki hazırlanışı ayrı sunumu ayrı özen ister. Çoğunlukla üzerinde dondurma ile servis edilirken buna ‘Brownie a la mode’ denmektedir.

İnsanların dillerinden ve masalarından düşüremedikleri Browni tabii ki sıradan bir tatlı olarak kalmamalıydı. 8 Aralık, National Brownies Day/Milli Browni Günü olarak taçlandırılırken birbirinden göz doyurucu sunumlar ile kutlanmaktadır.

Birkaç küçük püf noktası

Satırlar boyu öve öve canınızı çektirdiğim Browni tarifine geçmeden önce birkaç ipucundan bahsedeceğim. Önemsiz gibi görünse de tarifleri şaheserlere çeviren malzemeler değil, özen ve ince ayrıntılardır!

İlk olarak yumurta ile şekerle başlarken, yumurtayı iki yemek kaşığı su ile çırpmak daha nemli bir kek olmasını sağlar, kabartma tozu kullanılmamasından dolayı kekin az da olsa kabarmasına sebep olan asıl malzememizdir. Vanilya ise çikolata lezzetini artırmaya yardımcıdır.

Önemsiz gibi görünen herkesçe bilinen en temel püf noktamız ise kuru malzemeleri elemektir.

Pişim esnasında fırının en alt kısmında, kap içine sıcak su eklemek kekimizin daha nemli olasını sağlar.

 

Fudgy Browni Tarifi

Bitter ve Sütlü Çikolata *250gr*

Tereyağı *200gr*

Toz Şeker *1 su bardağı*

Esmer Şeker *½ su bardağı*

Yumurta *3 orta boy* + Su *2 yemek kaşığı*

Tuz *¼ çay kaşığı*

Vanilin *1 paket*

Un *½ su bardağı*

Kakao *¼ su bardağı*

 

Hazırlanışı:

Fırını 180 dereceye ayarlayın. Kaynatılan suyun üzerine -suya değmeyecek- kap yerleştirin ve tereyağın yüzde 80’ini eritin. Ardından çikolatayı ekleyerek kalanını da eritin. Derin kaba yumurtaları kırarak iki yemek kaşığı su ile çırpın. Üzerine şekerleri ekleyerek macun kıvamına gelene kadar karıştırın, bu esnada mikser kullanılabilir. Eriştiğimiz çikolatayı harcımıza ekleyerek karıştıralım. Kıvam alan harcın içine tuz ekleyin. Kalan –vanilya, un, kakao- kuru malzemeleri eleyerek harca yedirin. Topak kalmamasına dikkat edin. Kabı yağlayarak üzerine yağlı kâğıt serin, tekrar yağlayın. Tersi yönüne yağlı kâğıt serin ve üzerini tekrar yağlayın. Kalıbın dört yanından yağlı kâğıt uçları kalmalıdır ki çıkartılırken kekimiz dağılmasın. Kalıba harcı aktarın ve önceden ısıtılan fırında 25-30 dakika pişirmeye bırakın.

Browninin piştiğini üzerinde kabuk kabuk oluşan ince zarımsı görüntü ve çatlaklar haber verir. Dışı çıtır çıtır, içi akışkan Browni çocukken yediğimiz fırın Brownilerini aratmayacaktır.

Bu enfes keyif kekini diyetinizi bozmadan da gönül rahatlığıyla hazırlayabilirsiz. Sizler için unsuz, şekersiz bir tarif daha hazırladım. Fudgy Browni’den farksız glütensiz Brownie tarifini yapmak için sabırsızlanacaksınız!

Glütensiz Fudgy Browni Tarifi:

Muz *3 adet*

Fıstık Ezmesi *3 yemek kaşığı*

Kakao *2 yemek kaşığı*

Yumurta *1 adet*

Tuz *¼ çay kaşığı*

Bitter çikolata *100 gr*

 

Hazırlanışı:

Fırınımızı 180 dereceye ayarlayalım. Muz ve fıstık esmesini kaba alarak iyice ezelim, üzerine oda sıcaklığındaki yumurtayı da kırarak karıştırmaya devam edelim. Kalan malzemeleri kıvam alıncaya dek karıştıralım. Pişirme kabını yağlayarak üzerine yağlı kâğıt serelim, tekrar yağlayalım ve tersi yönüne yağlı kâğıt serelim ve üzerini tekrar yağlayalım. Kalıbın dört yanında yağlı kâğıt uçları kalmalıdır ki çıkartılırken kekimiz dağılmasın. Harcımızın yarısını pişirme kabına ekleyelim üzerine bitter çikolata parçalarını dizelim, kalan harcı üzerine ekleyerek her yerine yayalım. 180 derecede ısıtılan fırında 25-30 dakika pişirelim.

İçine/üstüne donmuş meyve, beyaz çikolata, oreo, badem, fındık, file badem, ceviz gibi ürünler ekleyerek kişiselleştirebilirsiniz. Ben ise çilek sosunu tercih ediyorum.

Keyif kekinizi dolapta bir haftaya kadar muhafaza edebilir, dilerseniz kalan kekinizi hafif bir tatlı ile birlikte değerlendirebilirsiniz. Ocakta hızlıca hazırlayacağınız muhallebi veya pudinge keklerinizi ufak parçalar halinde ekleyebilirsiniz.