Sanatın dilini denim kumaşla konuşturan ünlü İngiliz sanatçı Ian Berry’nin ilk kişisel sergisi, İstanbul’da Kalyon Kültür’de açıldı. Serginin küratörlüğünü Kalyon Kültür Sanat Yönetmeni Aslı Bora üstlendi.
Yaşamı, içinde barındırdığı tüm duygularla tasvir etmek için denim kumaştan daha iyi bir malzeme olmadığını düşünerek yola çıkan Ian Berry, “Denim Ötesi (Beyond Denim)” sergisinde, bugüne kadar ürettiği resim ve enstalasyonlarından seçtiği eserleri Kalyon Kültür’ün mimarisine göre renove etti.
Sadece atık denim parçalarını kullanarak yarattığı eserleriyle malzemenin fiziksel özellikleriyle, toplumsal bağlamı arasında estetik bir ilgi kuruyor. Doğaya olan tutkusunu denimle birleştiren Berry, eserlerinde doğadan parçalara yer vererek sanatseverlere günümüz dünyasında pozitif bir alan yaratmayı amaçlıyor.
“Dikişleri sökerken bu kıyafetleri üreten ve giyen insanları düşünüyordum. Bir anda kendimi birçok duyguya savrulurken buldum.”
Serginin açılış konuşmasında sanatçı Ian Berry: “İstanbul, tarihi ve mimari dokusu, hızla akıp giden günlük yaşamı ile büyüleyici bir şehir. Burada olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. 20 yıl önce üniversiteden sonra ailemin evine döndüğümde, giyemediğim bir yığın kot vardı. O dönem gazete kâğıtlarından Tony Blair’in portresini yapmıştım ve bunu kotlarla da yapabileceğimi düşünerek çalışmaya başladım. Denimle bu tekniği oturtmak birkaç yıl sürdü. Dikişleri sökerken bu kıyafetleri üreten ve giyen insanları düşünüyordum. Bir anda kendimi birçok duyguya savrulurken buldum. Denim, yapmak istediğim sanatı erişilebilir kılmak için kullandığım bir araç haline dönüştü. Denimi herkes giyiyor, o yüzden bu malzemeyle çalışıyorum. Benim yaptığım sanata da herkes erişebilsin istiyorum. Kalyon Kültür’ün bulunduğu bu konakta, Şair İhsan Raif Hanım ve Arif Mardin gibi isimler yaşamış. Sanatla iç içe geçen bu yaşanmışlıklar beni çok etkiledi. Sergideki eserlerimi seçerken, buranın daha önce bir “yuva” olmasına dikkat ettim. Ziyaretçilerimiz bu sergide hem yeni eserlerimi hem de daha önce sergilediğim, fakat Kalyon Kültür’ün mimarisine göre renove ettiğim eserleri görecekler.” sözlerine yer verdi.
“Düzinelerce denim ile el yapımı çiçeklerden oluşan Berry’nin ünlü eseri: Gizli Bahçe.”
Eserleri arasında, Londra’da da büyük beğeni toplayan ve tüm Avrupa’da başarılı müzelerde sergilenen “Kapalı Kapılar Ardında (Behind Closed Doors)” Hotel California’dan, Los Angeles’taki Roosevelt Oteli’ni tasvir ettiği ve sadece denim kullanarak parlattığı “Paradise Lost” eseri yer alıyor. Dünya çapındaki denim uzmanlarının Berry’nin “Denim Efsaneniz Kim?” sorusuna verdiği yanıtlardan oluşan ve pek çok ünlü yıldızın portre çalışması olarak müze ve galerilerde sergilenen “Denim Legends” da sergide bulunan eserler arasında.
Serginin en çok ilgi çeken eserlerinden biri ise düzinelerce denim ile el yapımı çiçeklerden oluşan, Berry’nin ünlü eseri “Gizli Bahçe” (Secret Garden). Bu esere eşlik eden Koi Balıkları, doğanın şifacı gücünü ve pozitif enerjiyi temsil ediyor. Öte yandan serginin bir köşesi de talih ve pozitif düşünmeyle ilişkilendirdiği Çin astrolojisinden 12 hayvan figürü ve sembollerinden oluşuyor.
Dönüşümün minimal nesnelerle oluşturulduğu ve doğanın enerjisiyle buluştuğu bu sergiyi, 14 Şubat 2025 tarihine kadar Kalyon Kültür’de ziyaret edebilirsiniz.