Dünyaca ünlü primatolog, etolog, antropolog ve aktivist Dr. Jane Goodall, İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralİstanbul’da düzenlenen etkinlikte “Reasons for Hope” başlıklı bir konuşma yaptı. Goodall, konuşmasında geleceğe dair umut dolu mesajlar verdi.

İnsan ve doğa ilişkisine dikkat çeken Goodall, bu ilişkinin gücüne vurgu yaptı: “Her birimizin içinde, dünyayı değiştirecek bir güç yatıyor. Önemli olan bu gücü keşfetmek ve doğru kullanmak. Biz, Roots & Shoots gibi programlarla gençlerimizi bu yönde eğiterek, onlara umut veriyoruz.”

Goodall ayrıca, küresel ısınma, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik ve insanların doğa üzerindeki olumsuz etkilerine de değindi ve bu konulardaki mücadelede eğitim ve bilimin önemini geleceğe yönelik örnekler üzerinden anlattı.

Etkinliği Genel Yayın Yönetmenimiz Müge İplikçi, Yayın Koordinatörümüz Özge Ercan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi yazarımız Prof. Dr. Aslı Tunç birlikte izledi.

 

 

Jane Goodall kimdir?

Roots & Shoots topluluğunun ve Jane Goodall Enstitüsü’nün kurucusu olan Dr. Jane Goodall, primatolog, etolog ve antropologtur. Goodall, doğanın korunması, iklim değişikliği konuları üzerine araştırmaları, birçok ülkede insanlara ve hayvanlara yardım eden projeler ve gençlere sunduğu desteklerle, 2002 yılında Birleşmiş Milletler Barış Elçisi unvanı aldı. 

Jane Goodall’ın hayatının dönüm noktası, ünlü antropolog Louis Leakey’in asistanı olarak, 1960’ta Tanzanya’da şempanzeler üzerinde araştırma yapmaya gitmesi oldu. Daha sonraki yıllarda Goodall, Cambridge Üniversitesi’nden doktora aldı.

Şempanzelere numara yerine isim veren Goodall, bu canlılarla sandığımızdan daha çok ortak yönümüz olduğunu keşfetti ve bunu bilimsel olarak kanıtladı. Onların da zekâları, duyguları, karakterleri ve sosyal ilişkilerinin olduğunu belgeledi.

Goodall’un birçok kitabı ve ödülü bulunmaktadır.

 

https://www.youtube.com/watch?v=SKWK7xpVe88