Dans, çeşitli ritimler eşliğinde hareketlerin yapılmasını amaçlar. Dans ederek insanlar bedenlerini kullanır, müzik ve ritim eşliğinde hareket ederler. Bu esnada iletişim kurulur, etkileşim sağlanır. Nasıl müzik ruhun gıdasıysa dans da hem bedenin hem de ruhun gıdasıdır. Çünkü nesne de özne de kişinin kendisidir. İşte dansın insanın doğasına olan katkısından yola çıkarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi de dünya çapındaki dansçıları ilk kez İstanbul’da bir araya gelirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı (İBB Kültür) tarafından, projeSahne iş birliğiyle 22-30 Nisan tarihleri arasında bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, dünya çapında dansçıların gösterilerini şehrin farklı mekânlarında sanatseverlerle buluşturdu.
29 Nisan Dünya Dans Günü kapsamında düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri’nde performansların yanı sıra atölyeler, söyleşiler, dans temalı film gösterimleri ve konserler de ücretsiz olarak gerçekleşti. Uluslararası İstanbul Dans Günleri, bir hafta boyunca flamenkodan sokak dansına, baleden sirtakiye farklı dans türlerinin önemli temsilcilerini İstanbullularla bir araya getirdi. Festivalin etkinlikleri, Müze Gazhane, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Artİstanbul Feshane, Baruthane, Metrohan, Beyoğlu Sineması’nda ve Çubuklu Silolar’da gerçekleşti.
Festivalin açılışını, flamenkonun genç kraliçesi Patricia Guerrero yaptı. Uluslararası İstanbul Dans Günleri’nde ayrıca, İtalya’nın uluslararası çağdaş dans topluluğu Komoco, pantomim sanatçısı İlker Kılıçer, İstanbul merkezli dans stüdyosu Swing Planet, Shaman Dans Tiyatrosu ve dans sanatçısı, koreograf Bedirhan Dehmen de performanslarını sahnelediler. İBB Kültür ve CRR Konser Salonu’nun destekleriyle hayata geçirilen Köroğlu balesinin de sanatseverlerle buluştuğu festivalin yelpazesi, hip hop, break dans, popping gibi her çeşit sokak danslarını buluşturan Urban Dances ile daha da genişledi. Uluslararası sahnelerde bu alanda kendine yer açan Almanya’dan Vehbi Can Yeşil, Yunanistan’dan Kalli Tarasidou ve Fransa’dan Junior Bosila Banya performanslarını sergilediler. Farklı dans türlerine odaklanan atölye çalışmalarının, söyleşilerin ve konserlerin de gerçekleşeceği Uluslararası İstanbul Dans Günleri’nde, odağına dansı alan özel yapımlardan Siyah Kuğu / Black Swam (2010), Özgürlük Dansı / Jimmy’s Hall (2014) ve Âşıklar Şehri / La La Land (2016) filmleri de Beyoğlu Sineması’nda gösterildi. Uluslararası İstanbul Dans Günleri kapsamında ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (İTÜ TMDK) Türk halk oyunları bölümü hocaları söyleşi, atölye ve performanslar gerçekleştirildi. İBB Orkestralar Müdürlüğü de geleneğin temsilcisi olan ustalardan, oyun müzikleri konseri verdi.